top of page

Foki Dániel

Bariton

WhatsApp Image 2024-05-09 at 12.58.24 (1).jpeg

A fiatal magyar bariton, Dániel Foki, első ének tanulmányait Szombathelyen Zsuzsa Németh és Krisztina Czeller irányításával kapta. Később a bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetemen tanult Karlheinz Hanser és Charles Spencer professzoroknál, különös hangsúllyal a koncerténeklésre, a Lied-re és oratóriumra, valamint a zenei színházi rendezésre Beverly Blankenship professzor irányításával. Nyert díjakat számos versenyen, köztük a 23. Johannes Brahms Versenyen Pörtschachban és a 30. Nico Dostal Versenyen. 2020-ban a DEBUT Énekversenyen elnyerte a kortárs dal legjobb előadása, a német/angol dal legjobb előadása és a Gottlob Frick Társaság különdíját. A 15. Nemzetközi Mozart Versenyen Salzburgban harmadik díjat kapott, valamint a Boris Bakow Különdíjat és meghívást az ARCO Fesztiválra Marseille-ben.

 

Dániel Foki debütált a müncheni Kamarazenében 2012-ben Dandiniként Rossini "La Cenerentola" című művében. 2017-ben Jean-Christophe Spinosi vezényletével énekelte a Morales szerepét a "Carmen" című műben a versailles-i Királyi Operában, valamint a Junior szerepét Bernstein "A Quiet Place" című művében a Neue Oper Wien-ben Walter Kobéra vezényletével.

2018-tól 2020-ig a Komische Oper Berlin opera stúdiójának tagja volt, ahol szerepeinek közé tartozott Schaunard "Bohémélet" (Barrie Kosky rendezésében), Marullo és Barone Douphol. Többek között részt vett Paul Abraham és Jaromír Weinberger világpremierjeiben és új felfedezéseiben. Pályájának fontos állomásai közé tartozik Michael Schade, Thomas Hampson és Rolando Villazón mesterkurzusai.

 

Az opera- és Lied-repertoár mellett Dániel Foki szenvedélyesen foglalkozik a barokk zenével és kortárs kompozíciók interpretálásával. Többek között énekelte Christoph Breidler "GRAPHIT" című dal ciklusának világpremierjét és stúdiófelvételét.

A 20/21-től 22/23-as szezonban Dániel Foki a Cottbusi Állami Színház operaegyüttesének tagja volt. Ott számos szerepet énekelt a bariton repertoárban, köztük Almaviva grófot, Papagenót, Orfeót (Monteverdi), Marcello-t, Danilo-t, Danceire-t és Moralést. A 23/24-es szezontól a Landesbühnen Sachsen együttes tagja, ahol Ruthven úr (A vámpír), Jean (Julie), Guglielmo Wulf (Le villi) és Don Giovanni szerepeit énekli többek között.

bottom of page