top of page

Fővárosi Nagycirkusz Művészei 

Akrobatika

Handstand auf Stangen

A Fővárosi Nagycirkusz nemzetközileg elismert művészeti intézmény, amely Európában vezető szerepet tölt be a cirkuszművészet területén, világviszonylatban pedig az elsők között található. Magas színvonalú művészeti munkájával értéket teremt, kulturális intézményként fontos társadalmi missziót lát el. 
A Fővárosi Nagycirkusz létrejötte valójában az állatkertnek köszönhető, ami 1866-ban nyitotta meg kapuit, ám a kezdeti nagy érdeklődés hamar lelohadt az állatok iránt. A látogatók szenzációt, látványosságot vártak a belépő díjért, és a Városligetben sok rivális cirkusz, szórakozóhely működött. Az állatkert  vezetése ezért mutatványosokat, komédiásokat alkalmazott, tombolát szervezett, végül megbízta az akkor itthon vendégszereplő holland cirkuszigazgatót, Wulff Edét egy állandó cirkuszépület megépítésével. 
2015.  december 1-jén Fekete Péter vette át a Fővárosi Nagycirkusz, egyben a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. vezetését. Elindította a cirkuszt társadalmiasító Mit neked cirkusz! programot, amelynek keretében, egy új cirkuszépület felépítése kapcsán, társadalmi vitát, közös gondolkodást kezdeményezett arról, mit is jelent az emberek számára a cirkusz, mit gondolnak a művészek, az értelmiségiek, a színházszeretők és az egyszerűen csak szórakozni vágyók a cirkuszról, mint előadó-művészeti ágról. A rendszeresen megrendezésre került ARTista Café beszélgetéssorozat során mindig egy aktuális cirkuszi kérdést vitattak meg a résztvevők.

Fekete Péter 2018. május 22. óta az EMMI kultúráért felelős államtitkáraként végzi munkáját, és a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztosként segíti a cirkuszművészet ügyét.

Az OPERA-FEST ZSÁMBÉK 2023 vendégei:

IMG_6929.jpg

Anna - Kötéltánc 

Nomade -
Les Etolies de Mongolie

IMG_6806.jpg

Az OPERA-FEST ZSÁMBÉK 2024 vendégei:

Roter Samt

Akrobatika

Akrobatika

Roter Samt
bottom of page